torsdag 13. november 2008
Kvasir
Etter sist samling der vi jobbet med lyd og lydprogrammer ble jeg nysgjerrig på hvor jeg kunne finne god musikk som passer til den historien som skal fortelles. Var på nett og snoket litt og kom til at kvasir - lyd er et utmerket sted for å finne små snutter som kan legges til en historie i PhotoStory. Der finnes også mange lyder som kan brukes til lydprogrammet Audaciy.
torsdag 6. november 2008
FotoStory!
søndag 19. oktober 2008
OBS !
I går var jeg på besøk hos min far og han har fått ny datamaskin. Jeg hadde med mine barn og de hadde selvfølelig lyst å prøve nyheten. Som barn flest er de jo født med en datamaskin mellom hendene, så de er ganske drevne. Alt gikk vel og bra helt til minstemann (8 år), kom med et forskrekket utrop. Alt er snudd opp - ned ! Det viste seg at skjermbildet var opp-ned og alt var virkelig i en annen dimensjon. Det er ikke så enkelt å dirigere mus og lese tekst opp ned og med hele familien samlet rundt daten fikk vi trimmet nakkemuskelaturen. Nå var alle råd dyre, bestefar var selvfølgelig bekymret for datens fremtid og resten av de voksne hadde aldri vært ute for denne problemstillingen. Da vi stort sett hadde gått gjennom de fleste innstillinger som kunne tenkes å tilhøre skjermen, så det ganske mørkt ut. Det er da man kan som i "Vil du bli millionær" ha følgende valg, spørre salen, eller ringe en venn..... Vi hadde jo allerede spurt i salen og der var det ingen hjelp å få, så da gjensto det å ringe en venn. Vi er så heldige å ha datakyndige venner, så vi ringte en av dem. Det oppsto latter i røret da problemstillingen ble presentert........men heldigvis var det hjelp å få. Med et enkelt trykk nede på verktøylinjen, eller som det ironisk ble kommentert, oppe i høyre hjørne er det en funksjon der du kommer inn på skjermkortet. Der er det en vei til rotering av skjermbildet - gjort på et øyeblikk. Vi var alle lykkelige og vi var enige om at vi hadde lært noe nytt.
torsdag 9. oktober 2008
Ideer !
Har vært på de fleste sine sider og det er så mye artig og spennende dere har funnet. Noe er for gøy og andre ting er virkelig brukbart for en videre bruk i skolen.
Var på Silje sin side og fant denne adressen: http://www.lingit.no/produkter/lingspeak/lingspeak_avtale
Dette programmet heter LinksSpeak Arne og er et leseprogram (en kunstig stemme leser tekst). Det er et godt tips å ta med seg for motivasjon til de som har leseproblemer
mandag 6. oktober 2008
søndag 5. oktober 2008
torsdag 25. september 2008
Som litt "gammel" og innlosjert i den norske grunnskolen er dette med edb, data, ikt, digitale verktøy osv osv en slags svevende verden som som ikke helt har fått festet seg i oss lærere. I min skoletid på Lærerhøgskolen i Bodø var dette med data ganske ukjent, vi leverte våre oppgaver på papir og var i grunn fornøyd med det. Når vi virkelig skulle gjøre vår flid fikk vi låne en skrivemaskin som kanskje hadde rettetast. Min første maskinskrevne oppgave hadde jeg og en medstudent virkelig lagt flid i. Da vi fikk oppgaven tilbake fikk vi ros for innhold, men siden vi hadde skrevet på to forskjellige skrivemaskiner var jo selfølgelig ikke skrift, størrelse og andre detaljer like samkjørt, det ble trekk på karakteren. Siden den gang har jeg blitt bevisst på layout og presentasjon - så det var ikke så galt at det ikke var godt for noe.
Jeg startet min første jobb som lærer i 1995 i Prosgrunn og på den tiden var det bare kontordamen som hadde en datamaskin. Men etter et par år hadde vi lærere fått 2 maskiner på deling (ca 15 lærere)og vi hadde vært på kurs om hvordan vi skulle slå på maskinen, lage mapper og skrive en tekst. Jeg tenkte at det var ganske kjekt å kunne, men brukte datamaskinen stort sett til å skrive et brev eller to til foreldrene. Men så skjedde det noe.....Vi fikk en invitasjon fra en annen skole om å være med på bowling en kveld. Denne invitasjonen var pent utformet på et A4 ark med maskinskreven tekst og det var lagt inn et bilde av bowlingutstyr. Vi var imponert. Det viste seg at han som hadde laget invitasjonen hadde lært dette av en som jobbet som layout ansvarlig i en avis. Og slik startet min interesse for bruken av data til noe annet en bare å skrive tekst i brevform.